top of page
תמונת הסופר/תMoriya Shafir

על חוש הריח

עודכן: 12 במאי 2021


טיפול בעזרת שמנים אתריים ודיפיוזר (מאדה חשמלי)


דרך ההשפעה המהירה ביותר של תמציות הריח, אותם חומרים כימיים פעילים ומרוכזים, היא באמצעות חוש הריח. הארומתרפיה יודעת להשתמש באופן הפעולה של חוש הריח במוח כשער להשפעה ישירה על מנגנוני החיים הבסיסיים ביותר שלנו.





מה זה ריח?

למילה ריח בעברית יש למעשה שתי משמעויות:


מה אני מריח?

  1. חומר הריח: (באנגלית: Aroma compounds) החומר הכימי החודר לגוף דרך האף. חומרים שמפיצים ריחות מורכבים מחלקיקים כל כך קטנים שהם פשוט מתפזרים ונישאים באוויר. התכונה הזאת נקראת נדיפות. תכונה זו היא המקור לשם תמציות אתריות. תמציות הריח הן תרכובות כימיות שהופכות מנוזל לגז ברגע שהן באות במגע עם האוויר. תמציות הריח מופקות מחלקי צמחים שונים: קליפות, עלים, פרחים, זרעים, שורשים וכו'. ניחוח הורד המשכר נוצר על ידי תרכובת של 190 מולקולות שונות (!!) לפי האופי הכימי של המולקולות ייקבע ריחו ואופיו של החומר.

  2. מה הריח גורם לי להרגיש? חווית הריח: ארומה, ניחוח, מה שנקלט על ידי חוש הריח במוח. חוש הריח רגיש פי 10,000 מכל חוש אחר בגוף שלנו והוא היחיד שחושף את מערכת העצבים המרכזית לסביבה. חוש הריח מאפשר לנו לקבל מידע על ההרכב הכימי של הסביבה, המידע הזה חיוני להישרדות שלנו על ידי כך שהוא גורם לנו להימשך למה שבריא לנו (מזון טרי, מים נקיים, בני זוג מתאימים) ולברוח ממה שמסוכן לנו (מזון מקולקל, שריפה, ריח של גז וכו').


חוש הריח קשור באופן ישיר ליכולת ההישרדות שלנו - איך זה עובד?

חומרי הריח הנישאים באוויר נשאפים דרך הנחיריים ונספגים ברקמה רירית שנמצאת במעמקי האף. רירית האף היא סוג מיוחד של עור שעליו שערות קטנטנות הנקראות ריסים. כשחלקיק ריח נקלט בשערות הן שולחות אותות עצביים ומידע ישירות למערכת הלימבית שבמוח.


מה היא המערכת הלימבית?

המערכת הלימבית נחשבת לחלק הכי פרימיטיבי וקדום של המוח והיא אחראית על כל המערכות שאחראיות לקיום החיים עצמם. היא מקשרת בין המערכת העצבית למערכת ההורמונאלית ומשתתפת בתהליכים המקיימים את הצרכים הכי בסיסיים שלנו: הגנה, אוכל ומין. המערכת הלימבית מווסתת את חום הגוף, לחץ הדם ורמות הסוכר בדם. בנוסף, היא מעורבת גם בתהליכים הקשורים ברגשות, מוטיבציה, זיכרון ולמידה. מכאן ניתן להבין מדוע לריחות יש השפעה עוצמתית גם על הגוף וגם על הרגש.


הטיפול הארומתרפי יכול להתבצע בשלוש דרכים עיקריות:

  1. הרחה ישירה הרחה ישירות מבקבוק השמן, מתאימה מאוד להקלה מידית על מצב רגשי או נפשי כמו חרדה, אי שקט, עייפות וחוסר ריכוז.

  2. הדפה מקומית טפטוף טיפה-שתיים על מטפחת בד, על הכרית או על דש הבגד יכולות לסייע גם במקרה של בחילה ובתסמינים הקשורים למערכת הנשימה כמו גודש באף, נזלת וליחה. הרחה ישירה והדפה מקומית יתנו את המענה המהיר ביותר, מתאימים לטיפול במצב אקוטי המצריך הקלה מידית. אופן השימוש: יש לשאוף ולהריח את השמן במשך דקה עד שלוש דקות, חזרה על הפעולה לפי הצורך.

  3. הדפה לחלל החדר קיימים שני סוגי מכשירים להדפה: מבער - כלי חרס, בתחתיתו מקום לניר וקערית קטנה בחלקו העליון. בתוך הקערית שמים מים ו 2-4 טיפות שמנים אתריים. כאשר הנר דולק, הוא מחמם את המים והשמנים מתנדפים לחלל החדר. שיטה זו פחות עדיפה בעיני בגלל שהיא עלולה להיות מסוכנת כשיש ילדים וחיות בבית. השמן האתרי מתנדף במהירות ויוצר ריכוז גבוהה של שמנים לזמן קצר בחלל החדר, ובנוסף החום שהנר יוצר עלול לפגוע באיכות השמן האתרי.


השימוש בדיפיוזר (מפיץ אדים) חשמלי פותר את כל המגבלות שציינתי.

זהו מכשיר חשמלי קטן ובטיחותי, המותאם לשימוש בתמציות ריח מרפאות. פעולת האידוי מתבצעת על ידי מנגנון על- קולי לפיזור רסיסי מים קטנים באוויר. רסס המים העדין נושא בתוכו את חומרי התמצית לאוויר ללא צורך בחימום ובכך נשמרות התכונות הטיפוליות שלהם.

הדיפיוזר מפיץ את חומרי הריח בצורה שווה לכל אורך השימוש. ניתן לכוונו לפעולה, שתימשך בין שעה עד ארבע שעות. מבחינה בטיחותית, המכשיר מתאים לשימוש בכל בית ומפסיק לעבוד מעצמו כשאין מספיק מים.


האידוי של תמציות הריח בעזרת דיפיוזר, מפיץ ניחוח נעים ומגוון יתרונות בריאותיים בהתאם לבחירת השמנים: מחטא אוויר בחלל החדר, מחזק מע' חיסון, משפר בעיות ריכוז, מפיג מתחים, מעורר תשוקה, דוחה יתושים/זבובים, מנטרל ריחות, מעודד רגשית/נפשית, מעניק תחושה חמימה וביתית, מאזן רגשות, מרגיע ועוד.


יתרונות השימוש במאדה חשמלי:

זמן פעולה ארוך וממושך

קיבולת מים גדולה יותר

חשמלי, אין צורך בהבערה של נרות

בטיחותי ומתאים לחדרי ילדים


הוראות שימוש : לפתוח את המכשיר, למלא במים עד נקודת המקסימום. להוסיף למים מספר טיפות תמצית ולסגור את המכסה. לחבר לשקע החשמל ולהפעיל את המכשיר.

לחיצה על כפתור ה-mist יתחיל את הפעולה, על ידי לחיצה נוספת כוונו את משך זמן הפעולה הרצוי. הכפתור השני מדליק ומכבה את התאורה.


מינון:

בחדר קטן 3-5 טיפות,

בחדר בינוני 6-8 טיפות

בחלל גדול 10-12 טיפות.

אם יש בחדר תינוקות (כמו בחדר שינה) יש לשים 1-3 טיפות.


לפי המלצות משרד הבריאות מומלץ לבצע את הפעולות הבאות:

אחת ליום: החלפת מים. ריקון, ניגוב וייבוש המכשיר ומילויו במים רתוחים אשר צוננו.

אחת לשבוע: ניקוי יסודי של פנים המכשיר וייבוש.

אחת לעונה: ניקוי יסודי וייבוש המכשיר לפני ואחרי אחסון.

לניקוי המכשיר יש לשים שליש כוס מים עם כף חומץ לבן וטיפת שמן לימון ולהפעיל עד שנגמרים המים.

כדאי ליד חלון פתוח או במרפסת פתוחה.

17 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page