top of page
תמונת הסופר/תMoriya Shafir

שמן אתרי - כל מה שרציתם לדעת

עודכן: 12 ביולי 2021

אם אי פעם מצאתם את עצמכם מתענגים על ניחוח שדה פורח, על תה צמחים בסוף ארוחה או על תה עם דבש וג'ינג'ר להקלה על גרון כואב – אז כבר חוויתם בעצמכם את היתרונות הארומטיים של השמנים האתריים. שמן אתרי הוא מיצוי של תרכובות ריח נדיפות.


תרכובות הריח הנדיפות האלו מיוצרות על ידי צמחים בטבע, ניתן למצוא אותן בזרעים, בקליפות העצים, בשורשים, בפרחים ובחלקים שונים של צמחים. הן יכולות להיות בעלות ניחוח עדין או עוצמתי מאד. נעים או לא – זה כבר עניין של טעם והעדפה אישית.


מה זה שמן אתרי?

שמנים אתריים הם החומרים המעניקים לצמחים את הטעם והניחוח האופייני להם. השמנים מגנים על הצמחים מאיומים סביבתיים, משקמים רקמות במקרה של פגיעות, וממלאים תפקיד חשוב בהאבקה ובהפריית הצמחים.



בנוסף לתועלות החיוניות שלהם עבור הצמחים עצמם ולניחוחות הנפלאים שלהם, שמנים אתריים משמשים מזה דורות רבים עבור מזון, טיפולי יופי וטיפולי בריאות.



תאמינו או לא, אבל מדענים מצאו שתאים של בני אדם ותאים של צמחים הם בעלי מבנה דומה מאוד. בגלל העובדה הזו כאשר אנחנו משתמשים בשמנים אתרים הגוף שלנו מסוגל לזהות, להגיב, ולנצל את התכונות הנפלאות של כל שמן.

מהי תרכובת ארומטית נדיפה?

בקיצור קצרצר, מדובר בחומר כימי טבעי העשוי מולקולות אורגניות קטנות בעלות נטייה להשתנות במהירות מנוזל – לגז, לכן הן נקראות תרכובות "נדיפות". כאשר תפתחו בפעם הראשונה בקבוק של שמן אתרי, תרגישו מיד שהניחוח הוא עוצמתי מאוד, ואפילו תוכלו להריח אותו ממרחק לא קטן.


עד היום זוהו למעלה מ-3,000 סוגים של תרכובות ארומטיות נדיפות. ההרכב הכימי של השמנים האתריים משתנה בין צמח לצמח, בתוך המשפחה הבוטנית שלו, ובין זן לזן.


ההרכב השונה של תרכובות הריח הנמצאות בכל שמן אתרי הוא שהופך כל שמן לייחודי ומעניק לו את היתרונות הבריאותיים המיוחסים לו.



אפילו כשמדובר בשמנים אתריים טהורים, הרכב השמן עשוי להשתנות לפי שעת היום, עונת השנה, המיקום הגיאוגרפי, בהתאם לשיטה ומשך הזיקוק, שנת הגידול, ומזג האוויר. לכן כל שלב בתהליך הייצור הוא קריטי וקובע את האיכות הכוללת של שמן האתרי.

איך שמן אתרי פועל על בני אדם?

התכונות הפיזיקליות והכימיות של התרכובות הללו מאפשרות להן לנוע במהירות דרך האוויר ולהגיב ישירות עם קולטני הריח שיש לנו באף. בנוסף, שמן אתרי הוא חומר אשר מתמוסס היטב בשומן, מה שמאפשר לו להיספג בקלות דרך שכבות העור ומשם לכל הגוף.


תכונות ייחודיות אלו הופכות את השמנים האתריים לחומר אידיאלי לשימוש במסגרת טיפולים ארומתרפיים – שימוש בתרכובות ריח טבעיות לסיוע בשמירה על בריאות הגוף והנפש – יחד עם שימושים נוספים. מגוון התרכובות הארומטיות הנדיפות הקיימות בשמן אתרי הוא שקובע הן את הארומה של השמן והן את היתרונות הבריאותיים שלו.


ניתן להשתמש בשמנים אתריים במגוון רחב של טיפולי בריאות רגשית ופיזית. ניתן להשתמש בשמן יחיד או בתערובת של שמנים אתריים בהתאם לניסיון של המשתמש ובתועלת המבוקשת.



איך משתמשים בשמן אתרי?

בדרך כלל קיימת העדפה לשיטות מסוימות לשימוש בשמנים האתריים. עם זאת, ככל שאנו חוקרים ומבינים יותר את השמנים האתריים, אנו צוברים הבנה טובה יותר של שיטות היישום והשימוש בהם. כל שיטות היישום בטוחות כאשר מבצעים אותן בצורה נכונה, כולל הרחה, מריחה או בליעה. ניתן להשתמש בשיטה אחת או במגוון שיטות לשיפור אספקטים רבים באיכות החיים.

ניתן להשתמש בשמן אתרי אחד או בתערובת מורכבת של שמנים באחת מבין שלוש השיטות הבאות:


הרחת שמנים (Aromatic)

חוש הריח שלנו הוא כלי שיכול להניב תגובות פיזיולוגיות, נפשיות ורגשיות עוצמתיות ביותר. שמנים אתריים נספגים במהירות דרך קולטני הריח, להם קשר ישיר עם המערכת הלימבית שלנו דרך עצבי ההרחה.


המערכת הלימבית היא חלק מהמוח ותומכת במגוון של פונקציות כגון ריח, רגשות, התנהגות וזיכרון. מסיבה זו, לשמנים אתריים יש השפעה רבת עוצמה במיוחד כאשר מריחים אותם.

חלק מהשמנים האתריים מביאים להרגשה מרוממת או ממריצה, בעוד ששמנים אחרים בעלי תכונות מרגיעות.


נידוף לחלל החדר - היא אחת השיטות הפשוטות ביותר לשימוש ארומטי בשמנים אתריים. מפיצי ריח המבוססים על שימוש במים קרים הם אידיאליים לכך. עם זאת, השימוש הארומטי בשמנים אתריים אינו דורש מתקני הפצה מיוחדים.


ניתן להשיג את אותן תועלות בריאותיות באמצעות הרחה ישירה מהבקבוק, טפטוף מספר טיפות על מטפחת, דש הבגד או הכרית, טפטוף מספר טיפות שמן אתרי בכף היד, ולאחר מכן קיעור כף היד סביב האף ושאיפת מספר שאיפות עמוקות.


שימושים ארומטיים נוספים בשמנים אתריים כוללים:

  • טפטוף שמן על כדור צמר גפן והנחתו בפתחי האוורור של המזגן.

  • ערבוב שמנים אתריים בבקבוק ריסוס יחד עם מים ואלכוהול ולאחר מכן ריסוס על פני רהיטים, שטיחים או מצעים.

  • זילוף שמן על מטבע חימר או צלוחית עם מעט מלח גס.

  • 2-3 טיפות על תכשיט ארומתרפי ייעודי.

  • הוספת שמן למכונת הכביסה או לדפי מייבש.

  • שימוש בשמנים בחומרי ניקוי ביתיים (טבעיים).




מריחת שמנים על העור (Topical)

מריחה על העור היא שיטה אפקטיבית במיוחד לשימוש בשמנים אתריים. מאחר ושמנים אתריים הם בעלי משקל מולקולרי נמוך והם מסיסים בליפידים (שומן), הם חודרים בקלות לתוך העור.

למרות ששמנים אתריים נספגים בקלות, קיימות דרכים רבות להגביר את הספיגה שלהן. שימוש בתנועות עיסוי קלות יגביר את זרימת הדם באזור בו מרחתם את השמן, מה שישפר את ההפצה שלו בכל הגוף.


שימוש בשמן צמחי קליל (כמו שקדים או קוקוס) מסייע להגביר את רמת הספיגה ולהפחית את התאדות השמן האתרי לאוויר. כדי להפחית את הסבירות לפיתוח רגישות בעור, במיוחד אצל אנשים צעירים או בעלי עור רגיש, מומלץ להשתמש בשמן כגון שמן קוקוס מופרד (Fractionated Coconut Oil) על מנת לדלל שמנים עוצמתיים יותר - במיוחד כאשר מנסים להשתמש בו בפעם הראשונה. שיעור הדילול המומלץ הוא לרוב טיפה אחת של שמן אתרי לשלוש טיפות שמן מופרד.


מומלץ להשתמש בכמויות קטנות לאורך היום, במקום במנה אחת גדולה. יש להתחיל במינון הנמוך ביותר האפשרי (1-2 טיפות). ניתן לחזור על המריחה כל 4-6 שעות לפי הצורך. כיוון שכל אדם הוא ייחודי, המינון הנדרש יהיה שונה מאדם לאדם על פי גודלו, הגיל שלו והמצב הבריאותי שלו.

אזורים בהם ניתן למרוח שמנים אתריים

  • צוואר ושכמות

  • מצח ורקות

  • חזה ובטן

  • זרועות, רגליים

  • בכף הרגל ובנקודות השתקפות - רפלקסולוגיה


שיטות מריחה אפקטיביות נוספות

  • הזלפת מספר טיפות שמן לאמבט חם

  • הכנת קומפרס חם או קר באמצעות הספגת מגבת או בד במים, הוספת שמנים אתריים ולאחר מכן הנחה על האזור הרצוי.

  • הוספת שמן לקרם גוף או קרם לחות טבעיים ואז מריחה על העור.


אזורים רגישים מהם יש להימנע:

  • חלק מאזורי הפנים, כגון העור מסביב לעיניים

  • איברים עדינים, עיניים וחלקים פנימיים של האוזן

  • עור פצוע, מגורה או בעל פגיעה כלשהי.


שימוש פנימי בשמנים (Internal)

בחלק מהשמנים האתריים השתמשו לאורך ההיסטוריה לצרכים קולינריים, וניתן להשתמש בהם כתוספי תזונה לטיפול במגוון של בעיות בריאותיות. כאשר אתם בוזקים קינמון על דייסת שיבולת השועל שלכם, לוגמים תה מנטה או מוסיפים עלי בזיליקום טריים לספגטי שלכם, אתם למעשה צורכים תרכובות נדיפות של שמן אתרי.


לשמנים אתריים תועלות בריאותיות רבות, בנוסף לתועלת בהוספת טעם וריח למזון. כאשר הם נמצאים בצורה הטהורה שלהם, שמנים אתריים יכולים לשמש כתוספי תזונה להפקת תועלת בריאותית עם השפעה ממוקדת וחזקה יותר. בליעה הוא שיטה בטוחה ואפקטיבית מאד הודות לתהליכים הפיזיולוגיים המתוחכמים של הגוף שלנו.

במסגרת תהליך העיכול, שמנים אתריים נכנסים ישירות אל מחזור הדם דרך מערכת העיכול, ומשם הם מוזרמים לכל הגוף. שמנים אתריים מסיסים בשומן, כך שהם מועברים בקלות לכל איבר בגוף, כולל המוח. וכמו כל הדברים שאנחנו צורכים, שמנים אתריים עוברים מטבוליזם בכבד ובאיברים אחרים ולאחר מכן מופרשים מהגוף.


כל רכיב בשמן הוא בעל מערך ייחודי של תכונות ביוכימיות וכתוצאה מכך הוא מגיב עם תאים ואיברים בדרכים שונות. למרות שמנגנוני פעולה אלו אינם מובנים לנו עדיין באופן מלא, הרי שהתוצאות הסופיות החיוביות כבר הוכחו מזמן.

עם זאת, הגוף מסוגל להתמודד רק עם צריכה של כמות נכונה של שמנים אתריים.

שיטות אפקטיביות לבליעה

  • השתמשו אך ורק בשמנים טהורים, המיועדים ומאושרים כתוספי תזונה.

  • השתמשו בשמנים במהלך הבישול או האפייה במקום תבלינים או עשבי תבלין טריים או מיובשים.

  • זכרו: שמנים אתריים הם הרבה יותר מרוכזים ועוצמתיים מתבלינים או עשבי תבלין טריים או מיובשים, לכן התחילו בכמות קטנה מאד.

  • בשמנים בעלי עוצמה, ייתכן שעדיף להשתמש בקיסם שיניים כדי לזלף את השמן פנימה (טבלו קצה של קיסם נקי בתוך השמן, והוסיפו למזון) במקום לזלף טיפות.

  • הוסיפו שמנים אתריים למים, חלב, תה, שייקים או משקאות אחרים.

  • צרכו שמנים אתריים בתוך קפסולה צמחית או הוסיפו לכמות קטנה של שמן זית, דבש, טחינה או יוגורט.

**חובה להקפיד על מינון נכון, בהתאם להמלצות המופיעות על התווית ולהנחיות אחרות של אנשי מקצוע, כדי למנוע אפשרות להרעלה.

רוצות ורוצים לעשות בריאות בבית עם שמנים טהורים של דוטרה?



577 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Komentar


bottom of page